Ajoneuvot | Koeajo | 24.1.2016

Koeajo: 100 kiloa kevyempi matkapyörä – Yamaha MT-09 Tracer

Miksi matkapyörän pitäisi olla iso ja raskas? Hyvää: ajoasento, moottorin luonne, keveys. Huonoa: kuljettajan kypärään osuvat pyörteet.

Jaa artikkeli

Yamahan suosittu MT-09 on saanut rinnalleen paremmin matkakäyttöön soveltuvan Yamaha MT-09 Tracer:n. Pienillä runkomuutoksilla, isommalla polttoainesäiliöllä ja tuulilasilla on perusnakupyörästä taiottu monipuolinen matkakumppani.

Istuinkorkeuden ansiosta ajoasento on väljä ja pysty. Tracerin loiva polvikulma on miellyttävämpi pitkillä matkoilla kuin monessa tuplasti kalliimmassa matkapyörässä. Perinteisiin matkapyöriin verrattuna 100 kiloa alhaisempi paino on eduksi erityisesti kaupunkiajossa. Pienikokoisille kuljettajille on tarjolla 30 millin madallussarja.

Yamaha-MT-09-028

Kahteen osaan jaettu mittaristo on selkeä ja ajotietokone tarjoaa riittävästi informaatiota. Katkaisimet on lainattu Yamahan FJR-mallista. Ne toimivat moitteetta mutta laatuvaikutelma on muovinen. Tuulilasi on säädettävissä kolmeen eri korkeuteen ja istuin kahteen eri korkeuteen. Ylävartalo on hyvin suojassa ajoviimalta, tosin kypärään osuu pyörteitä jonkin verran.

Väkevä moottori

Kiihtyvyys on terävää ja moottori vääntää väkevästi lähes tyhjäkäynniltä. Käyttökelpoinen kierrosalue on laaja ja teho kasvaa suoraviivaisesti. Terävimmällä tehokartalla kaasukahva tuntuu liian herkältä, keskimmäisellä kartalla ajo on paljon pehmeämpää. Kolmas kartta sopii sadekelille.Yamaha-MT-09-030

Säädettävä luistonesto toimii huomaamattomasti. Yhden hengen kuormalla ajaessa vakuuttuu, että yhtään isompaa ja tehokkaampaa moottoria ei tarvita. Mieluummin kevyt ja ketterä pyörä terävällä moottorilla kuin iso ja kankea pyörä möhkömoottorilla.

Jousitus on pintaherkkä mutta samalla kantava. Jarrujen teho ja herkkyys on sovitettu maantieajoon sopivaksi. Sivulaukuille on kiinnityspisteet valmiina, mutta laukut on ostettava lisähintaan. Yamahan valikoimassa on tällä hetkellä vain pehmeät 25-litraiset sivulaukut.

Kevytrakenteinen ja pienet voimasiirtohäviöt tuottava ketju on oikea toisiovetoratkaisu tähän kokoluokkaan. Nykyketjut ovat niin hyvälaatuisia, että huoltojen välillä ne kaipaavat korkeintaan kerran kiristystä.

Ketjun öljyäminen onnistuu helposti, sillä keskiseisontatuki kuuluu vakiovarusteisiin. Alle 14 000 euron hinta on ominaisuuksiin nähden suorastaan edullinen.

Jaa artikkeli

Keskustelu

Lisäkuvat