Ajoneuvot | Koeajo | 30.8.2016

Kartanon pihalta tulevaisuuteen – Volvo V90 D5 AWD Business Inscription aut

Odotettu kartanoauto, uusi Volvo V90, on ylellinen arkiauto ja käytännöllinen tavarajuhta. Ihmisille ja tavaroille on tilaa, ja viimeistely vakuuttaa. Hyvää: tilat ja niiden muunneltavuus, ajettavuus, istuimet, viimeistely. Huonoa: tien täristely (näillä renkailla).

Jaa artikkeli

Uusi Volvo V90 D5 AWD aut on yhtä aikaa käytännöllinen tavarajuhta ja ylellinen arkiauto. Ihmisille ja tavaroille on tilaa, ja ne ovat vaivattomasti muokattavissa. Takakontti on kookas ja matkustajilla on väljät polvitilat. saa toivomaan vain kahta: ilmajousitusta ja veikkausonnea.

Volvo V90 D5 AWD Business Inscription aut

Ajettavuus kiitettävä

Ajettavuus on kohdillaan. Ohjaus on tunnokas, joten kuljettajalla ei ole vaikeuksia aistia renkaiden asentoa ja kulloistakin pitoa. Tuntuma tiehen on erinomainen. Nelivetoisella voi nojata moottoritien rampin kaarteeseen voimallisesti, eikä ole huolta ajolinjalla pysymisestä.

Volvo V90 D5 AWD Business Inscription aut

Kaipaan kuitenkin taka-akselille lisävarusteista ilmajousitusta (1 881 euroa), josta on kokemusta Volvo XC90:n koeajosta. Ilmajousitus lisäisi mukavuutta ja vakaata ajokäytöstä pitämällä ajokorkeuden vakiona ja vaimentamalla tienpinnan epätasaisuuksia. Se avittaisi myös perävaunun vetämistä.

Mainiota ajokokemusta häiritsee rengastus. Alla on kookkaat renkaat (255/35 R20). Ne ovat näyttävät, mutta syövät mukavuutta. Tästäkin syystä varustaisin Volvon ilmajousituksella – ja tyytyisin 18-tuumaisiin kumeihin.

Runsaasti varusteita

Koeajetun auton hinta kipuaa kipurajoille. Runsaasti varusteltu Volvo maksaa yli 82 000 euroa. Tehdaslisävarusteita on 16 681 eurolla, jolla summalla saisi vaikka Ford Fiestan.

Volvo V90 D5 AWD Business Inscription aut

Toisaalta Momentum-varusteltuna Volvo maksaisi 60 889 euroa. Jo Momentum-taso tuo kattavan katraan avustimia kuten mukautuvan vakionopeudensäätimen, hätäjarrutustehostimen, etäisyys- ja kaistavahdit sekä törmäysvaroittimen automaattisella täysjarrutuksella.

Koeajetussa autossa on varustepaketit Intellisafe Pro ja High Tech, jotka maksavat 2 340 ja 2 446 euroa. Intellisafe Pron osaset ovat mukautuvat led-ajovalot ja täysaktiiviset led-kaukovalot häikäisynestoautomatiikalla, kuolleen kulman varoitusjärjestelmä, risteävän liikenteen varoitus peruutettaessa, takatörmäysvaroitin ja automaattisesti himmenevät ulkopeilit. Pysäköintiapuna ovat 360 asteen kamerakuva ympäri auton sekä laajakulmakamerat edessä ja takana.

Volvo V90 D5 AWD Business Inscription aut

High Tech tuo tuulilasiin heijastusnäytön, navigointijärjestelmän liikennetiedotuksilla (TMC) ja Volvo On Call -järjestelmän, jolla voi hallita autoa etäältä. Järjestelmän avulla auton voi esilämmittää kylminä päivinä tai viilentää kuumina päivinä jo ennen autoon ja ajoon käymistä.

Volvo V90 D5 AWD Business Inscription aut

19 kaiutinta

Sensus Connect -audiojärjestelmän ydin ovat Bowers & Wilkins -äänentoistolaitteet subwooferilla höystettynä (3 136 euroa). Varustepaketti Launch Inscription maksaa 1 819 euroa. Se tuo mukanaan muun muassa sähkötoimisen nappanahkaisen istuimen muistilla myös etumatkustajalle.

Volvo V90 D5 AWD Business Inscription aut

Metalliväri ja polttoainetoiminen lämmitin ajastimella pakottavat kumpikin kaivamaan kuvetta 1 192 euron verran.

Totuttelu palkitsee

Sensus-käyttöjärjestelmä vaatii hieman totuttelua, mutta on askel kohti tulevaisuutta. Kosketusnäyttö toimii tableteista tutuin naputuksin ja pyyhkäisyin. On muuten näppärää zoomata esimerkiksi karttanäkymää halutun yksityiskohtaiseksi kahden sormen nipistyksin ja levityksin – se onnistuu myös katse tiessä.

Joku voi tietty kokea hankalaksi ensiksi napauttaa esimerkiksi sisälämpötilan astelukua, jotta saa näkyville pystyn lämpöasteikon säätöä varten. Pyörökytkimellä asia hoituisi katsetta tiestä irrottamatta.

Kuljettajaa kohti kallistettu kirkas 9-tuumainen kosketusnäyttö on toteutettu tyylikkäästi. Näyttö on keskeinen osa modernia sisustusta, eikä sen käyttöön kerran tottunut enää välttämättä halua takaisin erilliskytkinten käyttäjäksi.

Volvo V90 D5 AWD Business Inscription aut

12,3-tuumainen digitaalinen mittaristo on näyttävä, selkeä ja näkymiltään muokattavissa.

Tältäkin osin Volvo on samalla tasolla saksalaisten premium-kilpailijoidensa kanssa.

Jaa artikkeli

Keskustelu