Ajoneuvot | Uutinen | 9.1.2017

Kia Stinger GT – sporttipiikki saksalaisten nahassa

Myrskyvaroitus Koreasta: Kia tavoittelee jatkossa myös urheilullisten GT-autojen ostajia.

Jaa artikkeli

Detroitin kansainvälinen autonäyttely polkaistiin käyntiin todellisella yllätyksellä: Kia lähtee tosissaan mukaan urheilusedaneihin, eli Kia Stinger tuo linjakkaan neliovisen vaihtoehdon kilpailtuun segmenttiin. Vakavat aikeet eivät kuitenkaan lopu pelkkään ulkomuotoon, sillä moottori- ja voimalinjavaihtoehdot lupaavat Stingerin olevan täysiverinen kilpailija saksalaismerkkien kotikentällä.

Kia Stinger GT

Vuonna 2011 Frankfurtissa esitellystä GT-konseptiautosta saakka Stinger GT on ollut järkevistä käyttöautoista tunnetun yhtiön haaveena. Pelkkä räväkkä muotoilu ei riittänyt, sillä autosta haluttiin aidon gran turismon luonteinen, joten kehitystyössä kiinnitettiin huomiota myös ajettavuuteen, mukavuuteen ja ylellisyyteen. Kia ylpeileekin, että Stinger GT on ensimmäinen auto, jossa BMW:ltä vuonna 2014 napattu Albert Biermann pääsee näyttämään kyntensä alustasuunnittelun saralla.

Kia Stinger GT

Linjakasta tilaa

4,83 metriä pitkän viistoperän linjat on kynäillyt tuttuun tapaan Kian pääsuunnittelija Peter Schreyer yhdessä Kian Frankfurtin studion kanssa. Leveä ja matala ulkomuoto yhdistettynä maltilliseen muodokkuuteen symboloi valmistajan mukaan eleganttia atleettisuutta lippispäälookin sijaan.

Kia Stinger GT

Akseliväli on 2,91 metriä, jonka Kia mainitsee olevan useimpia kilpailijoita suurempi, lupaillen tilavaa matkustusmukavuutta viidelle. Todellisen GT-auton luonteisesti myös tavaratilan pitäisi olla kunnossa. Kia Motors Europen pääsuunnittelija Gregory Guillaume hehkuttaakin, että Stingerin kohdalla kyse on matkasta, ei saapumisesta.

Kia Stinger GT

Matkustamossa vallitsee Kian mukaan ”koteloitu intiimiys”, sillä rauhallisen elegantit linjat jatkuvat myös sisätiloissa. Suunnittelun lähtökohtana ovat olleet selkeät linjat ja kuljettajan työpisteen selkeys. Leppoisasta matka-autotyylistä huolimatta keskikonsolin kosketusnäytölle voidaan tuoda esiin kierrosaikoja, G-voimia tai vaikkapa moottoriöljyn lämpötila. Myös istuinten muotoilussa on tavoiteltu sopivaa tasapainoa tuen ja mukavuuden välillä. Matalalle sijoitetut istuimet lupaavat riittävää pääntilaa linjakkaasta katosta huolimatta.

Kia Stinger GT

Kuljettajan riemuksi

Ajettavuus on Kia Stingerissä tärkeässä osassa. Peter Schreyerin mukaan Albert Biermannin tavoitteena olikin, että Stingerin ajettavuus vastaa sen ulkonäköä. Erittäin jäykäksi luonnehdittu kori muodostaa pohjarakenteen sekä hiljaiselle matkustusmukavuudelle että mutkateiden ajettavuudelle. Sähköisesti säädettävä iskunvaimennus tekee ensiesiintymisen Kialla. Dynamic Stability Damping Controliksi kutsuttu järjestelmä reagoi kuljettajan valitseman ajotilan mukaisesti, esimerkiksi pehmentäen etuiskunvaimentimia ketterämmän ohjattavuuden nimissä. Ajotilat vaikuttavat myös sähköisen ohjaustehostuksen toimintaan.

Kia Stinger GT

Osana ajettavuutta ovat myös pitkittäin sijoitetut moottorivaihtoehdot. Kia Stinger saa keulalleen 2,0-litraisen turbonelosen. Theta II -moottorille on arvioitu noin 255 hevosvoiman suorituskyky 6 200 minuuttikierroksella. Stinger GT saa voimanlähteekseen 3,3-litraisen tuplaturbo-V6:n, joka kantaa mallimerkintää Lambda II. Kutoskoneen suorituskyvyksi on arvioitu 365 hevosvoimaa ja 5,1 sekuntia 0–100 km/h, kiitos kahdeksanvaihteisen automaatin.

Kia Stinger GT

Vetotavaksi Kia Stingerissä voi valita takavedon tai nelivedon, sillä valmistajan mukaan intohimoiset kuljettajat eivät aina asu hyvissä säissä. Neliveto suosii voimanjaossaan taka-akselia ja se pyrkii jakamaan voiman ja jarrujen käytön pyöräkohtaisesti tilanteen mukaan. Takaveto puolestaan saa vakiovarusteena tasauspyörästön mekaanisen lukon.

Kia Stinger GT

Turvaa ja viihdettä

Kia Stinger tuo mukanaan luonnollisesti koko joukon uusimpia turvatoimintoja, jotka auttavat kuljettajaa välttämään onnettomuuksia auton edessä (itsenäinen hätäjarrutusavustin jalankulkijatoiminnolla, adaptiivinen vakionopeudensäädin ruuhkatoiminnolla), sivuilla (kaista-avustin, kuolleen kulman varoitus) sekä takana (risteävän liikenteen varoitus). Heijastusnäyttö tuo tärkeimmät kuljettajan tarvitsemat tiedot tämän näkökenttään.

Kia Stinger GT

Korealaisvalmistaja on myös oppinut jotain erittäin oleellista pitkiin ajomatkoihin tarkoitetuista autoista, sillä tarjolla on kaikkiaan kolme erilaista äänentoistojärjestelmää varustetasoista ja lisävarusteista riippuen. Huipulla on Harman/Kardon 7 -äänijärjestelmä, jossa on radion aamujuontajien vitsejä varten sangen riittävät 720 wattia tehoa. Kaiuttimia on yhteensä 15 ja ensimmäistä kertaa Kia on siunannut etupenkit sisäänrakennetuilla subwoofereilla, varmuuden vuoksi.

Kia Stinger GT

Kia Stinger ja Stinger GT saavat vahvistetut tekniset tiedot sekä hinnat vuoden mittaan. Eurooppaan tätä pitkien matkojen urheilusedania voi odotella syksyn lehtien tippuessa. Silloin nähdään, miten koville perinteiset kilpakumppanit joutuvat uuden haastajan saapuessa.

Kia Stinger GT

Lähde: Kia, Automotive News Kuvat: Kia

Jaa artikkeli

Keskustelu