| | | 9.3.2019

Klassista, kromia ja keinotekoista pullistelua: katsaus Geneven autonäyttelyn vannemuotiin

Mikäli Geneven autonäyttelystä voi vetää johtopäätöksiä, aletaan vanteiden muotoja venyttämään renkaiden kylkiä maalaamalla. Kuka tuo ratkaisun ensimmäisenä tuotantoon?

Jaa artikkeli

Vanteet tekevät auton, sanoo vanha sananlasku. Tutustuimme Geneven autonäyttelyn vannetarjontaan tuotantoautojen, konseptien ja tuningautojen osalta. Joukosta nousi esiin yksi mielenkiintoinen trendi.

Klassinen design toimii yhä

Avauskuvan edustaa klassista päätä. Klassinen viiden kaksoispuolan rakenne muistuttaa takavuosien Ferrarien vanteita, mutta näyttää samalla modernilta.

Toinen klassinen huippusuoritus löytyy  -konseptiauton alta. Phonedialiksi kutsuttu Alfa-klassikko skaalautuu upeasti suurempiin tuumakokoihin ja näyttää aina yhtä hyvälle.

Raskaampaa ilmettä

Mercedes-AMG oli tuonut näyttelyosastolle , jonka vanteet henkivät vahvasti 90-luvun AMG-mallien viisipuolaisiin ”Monoblock” vanteisiin.

Espanjalainen Hispano Suiza oli maineikas arvoautovalmistaja toiseen maailmansotaan saakka. Nyt merkki yrittää paluuta Carmen-mallillaan. Inspiraatiota muotoihin on haettu vanteita myöten 1930-luvun Hispano Suiza Dubonnet Xeniasta.

Raskaampaa tyyliä edustaa myös Mercedes-Benzejä rakentavan Klassenin näkemys S-sarjan vanteista.

Hiilikuitu on yhä muodissa

Aivan oma tyylisuuntansa on hiilikuidun käyttö vanteissa – joko koristeena tai kantavana materiaalina. kokonaisuuden kruunaavat keltaiset jarrusatulat.

Hiilikuituun luottaa myös , joka julistaa sekä Nissan GT-R:n että Italdesignin viisikymppisiä. Auto esiteltiin ensimmäisen kerran Goodwood Festival of Speedissä kesällä 2018.

Katso minua!

Villimpää näkemystä vanteista – ja autojen ulkonäöstä muutenkin – löytää Genevessä aina Mansoryn osastolta. Saksalainen tuningpaja ei paljoa kanta-autoa kunnioita: osastolta löytää kaikkea rakennetuista Mercedes-Benzeistä uudella aerodynamiikkapaketilla moukattuun Bugatti Chironiin saakka.

Mansory Ventatus on uudelleenmuokattu Lamborghini Urus.

…ja Mansory Carbonardo on hiilikuitupinnoitteen saanut versio Lamborghini Aventadorista.

Vahva tyyli toimii

 on esitelty jo enn en Geneveä, mutta mitä väliä: näitä vanteita kehtaa esitellä uudelleenkin.

Vanteen ja jarrusatulan kokonaisuus kruunaa myös -mallin ulkonäön. Toivottavasti Brembon jarrusatulat säilyttävät pirteän värinsä myös tuotantomalleissa.

Pininfarina Battista on italialaisen muotoilutalon piensarjatuotantoon tuleva täyssähköinen hyperauto. Suorituskyky on ainakin paperilla huima, mutta muotopuoli on varsin tavanomainen vanteita myöten.

Vannejatkeet saapuvat?

Bugattin ”maailman kalleimmaksi autoksi” tähtäävä La Voiture Noire on huima peli, mutta vanteet ihmetyttävät: miksi puolia on pitänyt jatkaa maalaamalla renkaiden kylkiä?

Bugatti ei ollut näyttelyssä yksin: samaa kikkaa käytti myös Subarun konseptiauto Viziv Adrenaline…

…sekä jo viime vuodesta tuttu Renault EZ Ultimo. Saa nähdä siirtyykö moinen trendi tuotantoon saakka. Se asettaa toki tuotantoteknisiä haasteita, mutta toisaalta ratkaisulla rengasvalmistaja voisi varmistaa asiakkaan ostavan myös seuraavan rengassarjan samalta alkuperäistoimittajalta.

Pinnavanteella paikkansa

Klassisia pinnavanteitakin voi Geneven näyttelyhallista löytää: tietysti Morganin osastolta.

Jaa artikkeli

Keskustelu

Kaikki koeajot