| | 25.3.2017

Nelivetolintassa Rovaniemellä – BMW Winter Driving Experience

BMW:n xDrive-painotteisessa talviajokoulussa oppii ymmärtämään nelivedon lisäksi nykyauton järjestelmiä.

Jaa artikkeli

– Huomaatko? Jos sulla on oikea rytmi, sä ennätät pitää rattia ihan hetkisen suorassa. Se rauhottaa autoa seuraavaan käännökseen.

Kuljettajan paikalla ei tule mieleen, että mikrohengähdykset olisivat nopein tapa selvittää keilapujottelu, mutta sitä vartenhan apukuskit ovat. Oppaaksi on tähän harjoitukseen saapunut Jesse Krohn, joka bongataan nykyisin BMW M6 GT3 -kilpurin ratista. Ei siis kannata huudella turhaan vastaan siitä, miten ajetaan nopeasti. 330dA xDrive kulkee leveämmällä linjalla selvästi rauhallisemmin keilojen välissä ja vauhti pysyy tasaisemmin yllä.

Rovaniemen seudulla järjestettävä BMW Winter Driving Experience on talviajamisen iloa oppimispaketissa. Puuhapäivän tarkoituksena on oppia hyvän ajoneuvokäsittelyn ja nelivedolla tapahtuvan talviajamisen perusteita. Aamu alkaakin Jarkko Miettisen pitämällä lyhyellä kertauksella autoon vaikuttavista voimista ja miten rengas reagoi erilaisissa tilanteissa. Samalla saadaan lyhyt katsaus ajoneuvotekniikan toimintaan, eli mitä esimerkiksi ajonvakautus tekee ääritilanteissa. Lopuksi käydään vielä läpi hyvän ajoasennon löytäminen, sillä hallintalaitteisiin tulee yltää nopeastikin.

Paikalla nähtiin vierailevana tähtenä myös Mini Countryman S, jota luotsasi muuan Mikko Hirvonen.

Hätävilkut eivät valehtele

Keilapujottelulla ja jarrutusväistöllä totutetaan kuskit päivän rytmiin: mallikierroksen jälkeen saa kokeilla pari kertaa itse, jonka jälkeen vaihdetaan ajoparin kanssa kuskivuoroa, ja sitten taas mennään, kunnes vaihdetaan jälleen takaisin. Hätäjarrutuksen ja väistön yhdistelmä on omiaan demonstroimaan ajoneuvon järjestelmien toimintaa. Jos jarrutuksen lopussa eivät hätävilkut syty, kuski on ollut laiska jarrutuksessaan.

Suoritusta parannetaan pala palalta kouluttajan neuvoilla ja omilla ahaa-elämyksillä omasta ja ajoparin tekemisestä. Välillä ohjaamo on täynnä käsiä, mutta tilaa on riittävästi. Sitten vuorossa on lyhyempi rataosuus, jossa pyritään hallitsemaan niin ali- kuin yliohjausta nelivedon avulla. Ryhmän ja ilmeisesti myös koko talven yleisin valitus on, että monessa tilanteessa ajokouluttajan ohje on ristiriidassa teinivuosina takavedolla hankitun tuntuman kanssa. Väärässä he eivät kuitenkaan ole.

Myös hybridillä voi pitää hauskaa. BMW i8 nähtiin luisuhommissa näytösluonteisesti.

Kun lounaan jälkeen käydään vielä kokeilemassa keilakahdeksikon pujottelua ja luisun ylläpitämistä luistoympyrässä, alkaa touhukas päivä olla pulkassa. Lopun ratasession jälkeen otetaan vielä leikkimielinen kisa, jossa tarvitaan kaikkia päivän oppeja. Päivä on ollut harmaa ja lunta pyryttää tihenevästi, mutta sää ei ole menoa haitannut.

Neliveto tutuksi

BMW Winter Driving Experience keskittyy xDrive-nelivetojen viemiseen erilaisissa ääritilanteissa. Vaikka automarketin parkkipaikalla ei kaipaa rallitaitoja, on kuipäivä hyvä tapa kohentaa omien ajotaitojen lisäksi ymmärrystä auton tekemisistä, eli miksi järjestelmät reagoivat kuten ne reagoivat.

Ison osan hauskasta päivästä tekivät kouluttajat, joiden kokemus ja ammattimaisuus pitivät tunnelman kepeämmällä puolella jopa penkkojen pöllytessä. Kouluttajilla on puolestaan epävirallinen kilpailu siitä, kenen suojatteja joudutaan hinaamaan useimmiten penkasta, joten on kunnia-asia pysytellä myös sieltä pois.

Ajoharjoitteluhan kannattaa aina ja BMW:n ammattilaisten järjestämä koulutus on siihen erittäin hyvä, joskin kallis tapa. Suoraan ostettuna kui maksaa jyrkähköt 1 426 euroa, vaikka tiiviin kuipäivän lisäksi hintaan kuuluu majoitus erinomaisessa Arctic Light -hotellissa, illallinen, kuljetukset Rovaniemellä sekä talvitakki ja pipo.

Kannattaa kuitenkin pitää silmät auki pitkin vuotta erilaisten tilaisuuksien varalta, sillä kueja myydään yrityksille ja ryhmille, ja jälleenmyyjäkin saattaa muistaa tuoretta asiakasta kutsulla.

Lisätietoja osoitteesta 

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Keskustelu

Lisäkuvat

Valmistajalta: BMW

 • Uutinen
 • Uutinen
 • Uutinen
 • Uutinen
 • Klassikko
 • Uutinen
 • Ajatuksia autoista
 • Uutinen
 • Uutinen
 • Uutinen
 • Koeajo
 • Koeajo

Kaikki koeajot