Ajoneuvot | Uutinen | 23.10.2016

Nissanilta päätös seuraavan Qashqain tuotantopaikasta ensi kuussa

Vuonna 2018 tai 2019 saapuva uusi Qashqai saatetaan rakentaa edelleen Britanniassa.

Jaa artikkeli

Nissan, jonka suunnitelmiin Britannian yllättävä Brexit-äänestystulos ei tunnu sopivan juuri mitenkään, on ilmoittanut ensi kuun aikana tekevänsä päätöksen seuraavan sukupolven Qashqain rakennuspaikasta. Käytännössä kyse on siitä, onko Nissan tyytyväinen Britannian hallituksen ilmaisemaan tukeen, jotta Qashqain valmistus jatkuisi Sunderlandin tehtaalla vuonna 2018 tai 2019 saapuvan seuraavan mallisukupolven kohdalla.

Nissanin pääjohtaja, Carlos Ghosn, on ennättänyt keskustella Britannian pääministeri Theresa Mayn kanssa autovalmistajien asemasta, mikäli Brexit-eroprosessi johtaa Britannian irtaantumiseen vapaakauppa-alueesta. Ghosnin mukaan hänelle on vakuuteltu, että Britannian hallitus on ”erittäin varovainen”, että Sunderlandin tehtaan kilpailukyky säilyisi.

– Nyt kun minulla on nämä takeet, voin suhtautua Sunderlandin tulevaisuuteen helpommin, pääjohtaja kiteytti.

Mikäli Nissan kuitenkin päättää siirtää Qashqain valmistuksen pois Britanniasta, on seuraavaksi vaihtoehdoksi väläytelty Renaultin tehdasta Espanjan Palenciassa. Tehdas valmistaa tällä hetkellä Qashqain sisarmallia, Renault Kadjaria. Ennakkotapauksena voidaan pitää myös sitä, että aikoinaan Sunderlandissa rakennettu Micra on siirtymässä värikkäiden vaiheiden ja uuden sukupolven myötä Renaultin Flinsin tehtaalle.

Autovalmistajien kannalta Brexit muodostaa ongelman, mikäli yhteys Euroopan vapaakauppa-alueeseen menetetään. Tämä johtaisi 10 prosentin tullimaksuihin alueiden välillä tapahtuvaan ajoneuvokauppaan. Esimerkiksi Nissanin Sunderlandin tehtaan tuotantokapasiteetista noin neljä viidesosaa viedään Britannian ulkopuolelle.

Lähde ja kuva: Nissan

Jaa artikkeli

Keskustelu