Ajoneuvot | Päivän kuva | 17.6.2017

Päivän kuva: Oodi sorateiden sankareille eli hienoille ralliautoille

Välillä on kiva ajaa, mutta joskus on kiva istua vain kyydissäkin…

Jaa artikkeli

Škoda esitteli uuden 245-heppaisen RS-Octavian autotoimittajille Rooman lähettyvillä Vallelungan moottoriradalla. Vauhdin hurmaa oli tarjolla myös Fabia-pohjaisen R5-luokan ralliauton kyydissä. Autoa varten oli rakennettu pieni mikkihiirirata sorasta ja hiekasta Vallelungan moottoriradan viereen. Kuskina R5:ssä toimi WRC2-luokkaa parhaillaan johtava Škodan ykköstykki, ruotsalainen Pontus Tidemand.

Tidemand on jättänyt tällä kaudella jopa Andreas Mikkelsenin varjoonsa. Tämä maittanee nuorelle miehelle, sillä Pontus on kotoisin aivan Norjan rajan tuntumasta, ja varmasti ainakin osittain siksi hänellä on myös norjalainen isäpuoli – eräs Henning Solberg…

R5-ralliautoa varten rakennettu rata ei ollut erityisen nopea, mutta näyttävään ajoon se oli erinomainen. Ja jälleen kerran modernin ralliauton kyydissä oli pakko hämmästellä alustan toimintaa. Rata oli muutaman ajokerran jälkeen sellaisessa kunnossa, ettei sinne olisi viitsinyt mennä möyrimään edes maasturilla. R5:n jousitus ei ollut kuopista ja töyssyistä moksiskaan – kyydissä fiilis tuntui puolimetristen kuoppien päällä taikamatolla leijumiselta. Tosin taikamatolla ollaan harvemmin yhä terhakasti sladissa.

Rallikuvissa haasteena on aina oikean valotusajan löytäminen. Ajan pitää olla sen verran pitkä, että kuvaan tulee liikettä, mutta samalla auton olisi oltava terävä. Tässä kuvassa R5 on tullut juuri ylämäkeen soramontun pohjalta ja tehnyt tiukan käännöksen oikealle. Vauhtia ei ole montaa kymppiä, mutta auto liikkuu vielä sivuttain samalla kun pyörät tekevät parhaansa kaapiakseen R5:n  suoraan eteenpäin. Valotusaika on 1/85 sekuntia, ja aukko on kirkkaassa auringonvalossa f/18. Kuvaan rallia yleensä paljon joko telellä tai laajakulmalla, mutta tällä kertaa objektiivina oli poikkeuksellisesti 105-millinen makro.

Jaa artikkeli

Keskustelu