Ajoneuvot | Koeajo | 31.10.2016

Puhtaasti päivittäin – Iveco Daily Electric ja CNG

Iveco Daily -malliston kaksi vähäpäästöistä vaihtoehtoa. Hyvää: vähäpäästöisyys, hiljaisuus, mukavuus, ergonomia, varustelu, polttoaineen kotimaisuus. Huonoa: maavaran vähäisyys, Electricin toimintamatka ja suorituskyky, kaasuasemien vähäisyys(CNG), ei automaattina (CNG).

Jaa artikkeli

Iveco Daily uudistui ulkonäöltään ja ohjaamoltaan toissa talvena. Se valittiin myös Vuoden Pakettiautoksi 2015. Tänä talvena on sitten moottorien vuoro uusiutua Euro6-päästömääräysten tullessa voimaan. Samalla tuttujen 2,3- ja 3,0-litraisten moottorien tehoa on nostettu samalla kulutusta ja melutasoa laskien. Muuttuvageometrinen turboahdin, pakokaasun takaisinkierrätys ja muut muutokset nostavat hintaa noin 1 800 euroa.

Iveco Daily -mallisto on laaja ja monipuolinen aina 3,5-tonnisesta pakettiautosta yli seitsentonniseen kuorma-autoon. Kaikki alustat, umpikorit, akselivälit, pituudet, korkeudet ja bussiversiot huomioiden erilaisia tehdasversioita on noin 8 000 kpl. Vaikka koko malliston päästöjä on siivottu, .

Keski-Eurooppalaisten kaupunkien alkaessa rajoittaa polttomoottorien käyttöä keskustoissa tätä kaksikkoa ei käy estäminen.

Töpselistä…

Daily Electric on akkukäyttöinen täyssähköauto. Sodiumnikkelikloriitti-akusto on sijoitettu tavaratilan alle, lastauskorkeus ei ole kasvanut, mutta maavara on laskenut huolestuttavan alhaiseksi hidastustöyssyjä ajatellen.

Sähkömoottorissa on tehoa vain 109 hevosvoimaa, mikä on ainakin koeajettuun kuorma-autoversioon liian vaisu. Tehoa rajoittavalla eco-asetuksella vauhti hyytyy ylämäkeen jo vähäiselläkin kuormalla.

Ajoltaan sähköversio ei eroa automaattivaihteisesta vakiomallista, keskikonsolin kosketusnäytöltä voi seurata järjestelmän toimintaa ja latauksen hupenemista. Kulku on lähes äänetöntä alhaisilla nopeuksilla, mutta nopeuden kasvaessa rengasmelu on toki tallella.

Akustoja voi hankkia haluamansa määrän kolmesta vaihtoehdosta, mutta ainakaan kapasiteetiltaan pienimmän akuston 70 kilometrin toimintasäde ei kuulosta riittävältä minkäänlaiseen käyttöön.

Isoimman akuston ilmoitettu 280 kilometrin toimintamatka riittäisi jakeluajoonkin, mutta jo tutumpien sähköhenkilöautojen tapaan tähänkin lukuun on suhtauduttava varauksin lämpötilan laskiessa.

Lisäksi tämä pisin toimintamatka koskee vain kevyttä pakettiautomallia, paripyöräiset kuorma-autot pääsevät maksimissaan 180 kilometriä.

…tai jätteistä

Jos sähkö-Dailyn vähätehoisuus ja lyhyt toimintamatka tuottavat tuskaa, mallistosta löytyy toinenkin vähäpäästöinen vaihtoehto. Daily CNG toimii kaasulla ja hätävarana myös bensiinillä. Jos sähköversion päästöihin huomioidaan myös sähköntuotannosta syntyvät päästöt, jätteistä tehdyllä biokaasulla ajettaessa CNG selviää yhtä vähillä päästöillä ilmaston kannalta. Juuri käyttötilanteessa sähköautolla toki säilyy päästöttömyysetu.

Päästöt eivät ole jakeluyrittäjällä välttämättä päällimmäisenä mielessä. Kaasumallilla on kuitenkin toinen ässä hihassa. Vaihtamalla biokaasu (1,45 euroa/litra) tavalliseen maakaasuun (1,09 euroa/litra) käyttökulut putoavat dieselmallia halvemmaksi.

CNG on selkeästi dieseliä hiljaisempi käyntiääneltään. Yhteistä sähkömallin kanssa on myös pieni maavara kuormatilan alle sijoitettujen kaasusäiliöiden takia.

Myös kaasu-Dailyssä on valittavana erikokoisia kaasusäiliöitä, vähimmillään toimintamatka on 250 kilometriä ja enimmillään 450 kilometriä. Lisäksi varalla olevalla pienellä bensiinisäiliöllä pääsee 80 kilometriä. Kaasun käytössä hankintaa rajoittavaksi nousee tankkausasemien vähäisyys (24) ja sijainti vain Etelä-Suomessa Helsinki–Jyväskylä–Imatra -kolmiossa.

Olemme vasta murroskauden alussa. Molemmat vähäpäästöiset Dailyt ovat tärkeitä askeleita kohti puhtaampaa jakeluajoa, mutta vaativat vielä melkoisesti viitseliäisyyttä ja varmastikin myös lisäpanosta taloudellisesti. Uutuusmallien hintoja ei ole vielä julkistettu.

Jaa artikkeli

Keskustelu