Ajoneuvot | Koeajo | 6.9.2016

Koeajo: ratapäiville tai mummolareissulle – Škoda Octavia Combi RS TDI 4×4

Škodan suositun Octavia-malliston tehokkaampaan päähän, Škoda Octavia Combi RS:ään, on tullut valinnaiseksi lisävarusteeksi mukautuva iskunvaimennus. Hyvää: ajettavuus, neliveto, kuskin paikka, runsaat tilat, varustelu. Huonoa: testikulutus (7,0 l/100km), moottori- ja rengasäänet.

Jaa artikkeli

Koeajoimme Škoda Octavia Combi RS:n, jossa on dynamic chassis control eli DCC. Mukautuvan iskunvaimennuksen saa Ambition varustetasosta lähtien kaikkiin 150-hevosvoimaisiin ja sitä tehokkaampiin moottoriversioihin.

Škoda Octavia RS TDI 4x4 DCC

Samalla on ruksattava ajoasetuksen valinta, joka säätää lisäksi ohjausta, vaihteistoa, moottoria, ilmastointia ja jopa kaarreajovaloja. Lisähintaa tulee yhteensä 1 000–1 500 euroa versiosta riippuen.

Škoda Octavia RS TDI 4x4 DCC

Säädettävä iskunvaimennus

Škoda käyttää säätyvästä iskunvaimennuksesta ilmaisua dynamic chassis control eli DCC. Sen toiminta perustuu öljynvirtauksen kuristamiseen iskunvaimentimissa. Virtausventtiiliä ohjataan sähköisesti valitun tilan, ajotavan ja olosuhteiden mukaisesti.

Škoda Octavia RS TDI 4x4 DCC

Kun venttiili ei kurista virtausta, iskunvaimennus on pehmeämpi. Kun läpivirtausta vähennetään, iskunvaimennus jäykistyy.

Škoda Octavia RS TDI 4x4 DCC

Topakampi alusta seuraa tarkemmin tienpinnan vaihtelua, kallistelee vähemmän ja ohjautuu tarkemmin. Kuskin valinnasta huolimatta ajonvakautuksen aktivoituessa iskunvaimennus siirtyy sport-tilaan, maksimoidakseen pitoa ja ajovakautta.

Škoda Octavia RS TDI 4x4 DCC

Kolme kovuutta

Testasimme DCC-järjestelmää diesel-RS:ssä. Iskunvaimennukseen on kolme vaihtoehtoista asetusta normal, comfort ja sport. Kolmen asetuksen välisen eron huomaa ajossa, vaikka se pieni onkin.

Škoda Octavia RS TDI 4x4 DCC

Jousitukseltaan tiukempaan RS-malliin iskunvaimennuksen kovin sport-asetus sopii hyvin. Isompi teho saadaan siirrettyä saumattomasti tien pintaan ratapäivillä ja työmatkaköröttelyyn löytyy sitten pehmeämpiä asetuksia.

Škoda Octavia RS TDI 4x4 DCC

Normaaliasetus lienee lähimpänä vakio-Octavian vaimennusta. Jos valinta osuu usein siihen, säädettävyydestä lisähinnan maksaminen lienee turhaa. Sikäli koeajo osui väärälle papalle 10yuann toimituksesta, että itsellä asetus osui useimmin comfortille ja lutuisampaakin asetusta olisi voinut kokeilla.

Jaa artikkeli

Keskustelu

Lisäkuvat