Ajoneuvot | Koeajo | 22.9.2014

Koeajo: Toyota Yaris

1.3 Active

Toyotan tapaan uusi Yaris on tasaisen varma suorittaja ilman suurempia heikkouksia. Hyvää: takatilat ja istuma-asento, taloudelliset moottorit. Huonoa: elektronisia turvajärjestelmiä ei saatavana.

Jaa artikkeli

Myyntimäärältään pienten perheautojen luokka on Euroopan suurin ja tietysti samalla kilpailluin. Toisin kuin meillä Toyotan myydyin malli Euroopassa onkin juuri Toyota Yaris.

Niinpä sen tuotekehityskin on siirretty Eurooppaan, malliuudistuksen ulkonäkö on viilattu Nizzan design-osastolla ja tekniset uudistukset ovat Brysselin tutkimusyksikön käsialaa. Muutoksia ei tarvitse enää hyväksyttää Japanissa.

Hassua, että samaan aikaan kun vaikkapa Ford siirtyy entistä yhtenäisempiin tuotteisiin kaikille markkina-alueille, Toyota taas muuttaa toimintaansa päinvastaiseen suuntaan.

Persoonallisempi muotoilu

Yariksen uudistuminen ei sisällä mullistavia muutoksia, mutta parannuksia on tapahtunut kaikilla osa-alueilla. Uusia osia mainitaan olevan tuhatkunta.

Uuden mallivuoden erottaa helpoimmin edestäpäin. Uusi etuosa antaa Yarikselle kilpailijoista erottuvan ilmeen. Takapuskuri ja -luukku on muotoiltu uudelleen. Tarkimmat huomaavat myös ovipokkausten uudet linjat.

Sisäilmeessä tavoitteena on ollut laadukkaampi kokemus materiaaleiltaan ja nappuloiden tuntumalta. Kojelauta on sirompi, keskikonsoli on aiempaa korkeammalla ja kosketusnäyttö kookkaampi seitsentuumainen uusilla online-toiminnoilla.

Lisävarusteena on tarjolla kirkkaitakin väriyhdistelmiä niin kojelautaan kuin verhoiluunkin.

Mukavampaa kyytiä

Yariksen korirakennetta on jäykistetty pistehitsien määrää lisäämällä ja tuulilasin kiinnitystä muuttamalla. Kallistelua on vähennetty jämäkämmillä kallistuksenvakaajilla. Ohjaustehostin on ohjelmoitu uudelleen tavoitteena parempi tunto ja tarkkuus. Ja todellakin Yaris antaa nyt luottamusta lisätä kaarrenopeuksia.

Korin ja vaimennuksen jäykistämisen ohessa jouset on puolestaan vaihdettu astetta pehmeämpiin. Niiden ansiosta uusi Yaris tuntuu ajossa mukavammalta. Osansa tuo myös lisätty äänieristys kojelaudassa, lattiassa ja ovissa.

Pakoputken kiinnitys on uusittu ja ilman virtausta lasinpyyhkijöiden yli on sujuvoitettu. Suhinat ja rengasmelu onkin saatu aisoihin, mutta kiihdytyksissä varsinkin hybridimallissa moottorin parku on vielä selvästi havaittavissa.

Pihit moottorit

10yuanvalikoima on ennallaan. Perusmoottori, litrainen kolmipyttyinen on uudistunut eniten.

Painoa pudottamalla, puristussuhdetta nostamalla, kitkaa vähentämällä ja osakuormalla Atkinson-työkiertoa käyttämällä hyötysuhde on nostettu bensiinimoottorille ilmiömäiseen 37 prosenttiin. Sitä ei ollut vielä mahdollista Kokeilla, mutta jo paperilla suoritusarvot ovat melko vaisut.

Kolme muuta moottoria ovat suorituskyvyltään pykälää parempia. Myydyimmäksi muodostunee 1,3-litrainen bensiinimoottori. Vihrein vaihtoehto 1,5 Hybrid antanee sille kovan vastuksen alle neljän litran kulutuksellaan ja kohtuullisella hintalisällään. Paljon maantiellä viihtyville on tarjolla myös 1,4-litrainen diesel.

Jaa artikkeli

Keskustelu

Lisäkuvat