Ajoneuvot | Uutinen | Vene 19 | Venenäyttely | 8.2.2019

Venemessujen kallein vene on mallistonsa halvin – tällainen on yli miljoonan euron Pershing 5X

Pershing 5X on Venemessujen kallein alus, mutta valmistajansa portaikossa se on alimmalla askeleella. Mallistosta löytyy kaikkea 140-jalkaisiin asti.

Jaa artikkeli

Italialaisen Ferretti-konsernin lukuisista merkeistä Pershingin tehtäväksi on annettu nopeiden ja liukkaimman näköisten jahtien valmistus. Tietysti jo nimikin velvoittaa, samalla kauppanimellä saa ohjuksia, joiden nopeus ylittää kahdeksankertaisen äänennopeuden, Mach 8,0.

Pershingin mallisto alkaa 54-jalkaisesta jatkuen aina 140-jalkaiseen asti. Nyt venemessuille tuotu 5X on malliston pienin ja halvin, hinnasto alkaa juuri ja juuri alta miljoonasta eurosta, mutta varustelu nostaa hintaa helposti jopa yli 1,5 miljoonan. Helsingin venemessut ovat Pershing 5X:lle uusi kokemus, vaikkei se ole enää aivan upouusi vaan esiteltiin muualla jo pari vuotta sitten.

Pershing 5X on aina kaksimoottorinen. Näytillä olleessa versiossa on kaksi Volvon D11:tä (725 hv) IPS-vetolaitteilla. Teho kuulostaa vähältä 21-tonniseen veneeseen, mutta IPS:t ja autotrimmit varmastikin parantavat kiihtyvyyttä ja kääntyvyyttä niin vauhdissa kuin satamassakin. Huippunopeutta luvataan 36 ja matkavauhtia 31 solmua. Kiireisemmille vaihtoehtona on kaksi Caterpillaria (1000 hv) pintapotkureilla.

Hulppeat sisätilat

Matalan 5X:n linjat ovat atleettiset, niihin ei flybridge sovi. Kipparin paikalta näkyvyys on hyvä hulppeiden lasipintojen ansiosta ja valtavista mitoista huolimatta operoinnin olettaisi onnistuvan näppärästi joystickillä ahtaissakin paikoissa. Sivuoven puuttuessa avustava miehistö saattaa tulla tarpeeseen. Jo pikaiset kylmät tyypit saavat kaipaamaan myös ruorin asentoon säätöä.

5X on täysin umpinainen, mutta suuri lasikatto avattuna ja lasinen takaseinä ylösnostettuna takakatosta vasten raitista ilmaa on tarjolla avoveneen tapaan. Samalla oleskelutila laajenee yhtenäiseksi salongista aurinkokannelle asti. Aurinkokannen alla on talli pienelle yhteysveneelle. Toinen aurinkokansi on pollean pitkän keulaosan päällä. Makuukajuuttoja on kaksi toinen oleskelutilan alla ja toinen keulassa. Alakerran toisen istumaryhmän paikalle saa vaihtoehtoisena kolmannen makuuhytin.

Pershing 5X

Messuilla esiintynyt 5X on hopeanvärisenä ulospäin arrogantin oloinen, mutta sisäpuoli puolestaan on vaalealta värimaailmaltaan ja materiaaleiltaan hillityn tyylikäs ja pelkistetyn skandinaavinen. Runsaat tilat, valoisuus ja moitteeton viimeistely kruunaavat kokonaisuuden.

Jaa artikkeli

Keskustelu