Ajoneuvot | Uutinen | 21.8.2018

Videopeleistä automuotoiluun: Porschen kumppaneina Nvidia ja Epic Games

Porschen uuden sukupolven muotoilutyökalujen asiantuntemus löytyi videopelien vauhdikkaasta maailmasta.

Jaa artikkeli

Porsche on lyönyt hynttyyt yhteen erikoiselta kuulostavien yhteistyökumppaneiden kanssa, mutta tavoitteena on saada seuraavan sukupolven autoille myös seuraavan sukupolven suunnittelutyökalut. Yhä enemmän tietokoneilla tapahtuva automuotoilu vaatii luonnollisesti paljon graafista laskentatehoa sekä ohjelmiston, joka osaa hyödyntää resueja parhaalla mahdollisella tavalla.

Videopeleistä automuotoiluun: Porschen kumppaneina Nvidia ja Epic Games

SIGGRAPH IT grafiikkatapahtumassa esiteltiinkin reaaliajassa mallinnettu tietokoneversio Porsche 911 Speedster Conceptista. Tempauksen taustalla olivat Porsche, pelinäytönohjaimista tunnettu Nvidia sekä Epic Games, jonka monitaitoinen Unreal Engine 4 -pelimoottori vauhdittaa esimerkiksi hittipeli Fortniteä.

Speed of Lightiksi nimetty videopresentaatio esitteli reaaliaikaisen säteenseurannan (ray tracing) mahdollisuuksia automallinnuksessa. Unreal Enginen ja Nvidian uuden sukupolven näytönohjainten yhdistelmä antaa muotoilijoille ja suunnittelijoille mahdollisuuden nähdä, miten pinnat ja materiaalit reagoivat valoon eri kulmista tarkasteltuna. Luonnollisesti auton 3D-mallia voidaan käännellä ja toisaalta valonlähteitä voidaan muokata erilaisia ympäristöjä vastaaviksi.

– Nykyisellä teknologialla tämän voi tehdä, mutta se ei näyttäisi läheskään näin hyvältä, kommentoi Epicin sulautettujen järjestelmien johtaja Francois Antoine.

Porschen virtuaalimuotoilun johtaja Christian Braun puolestaan muistuttaa nykyisen tekniikan aika- ja tietokonevaatimuksista. Jopa 500 tietokonetta saattaa työskennellä tunnin verran piirtäessään auton yhdestä kulmasta. Nyt sama toteutettiin reaaliajassa vain yhdellä tietokoneella. Kone oli varustettu kahdella Nvidian uuden polven Quadro RTX -näytönohjaimella, jotka esiteltiin ammattikäyttäjille viime viikolla.

– Tämä on hyvin mielenkiintoista meille muotoilijoille, sillä jos ohjelmisto on liian monimutkainen niin sitä ei käytetä. Suunnittelija voi vaan leikitellä autolla ja ottaa tietyn kulman, tehdä siitä kuvan ja käyttää sitä, Braun kertoo.

Porschen, Nvidian ja Epicin yhteistyö alkoi jo noin kaksi vuotta sitten, jolloin saksalaiselle autovalmistajalle annettiin etukäteen käyttöön uusin laitteisto ja sen hyödyntämiseen tarvittava säteenseurantakoodi, joka saapuu myöhemmin kaikkien käyttöön Unreal Engine 4:ssä.

– Porschen yhteistyö Epicin ja Nvidian kanssa on ylittänyt kaikki odotukset sekä luovalta että teknologiselta kannalta. Saavutetut tulokset ovat osoitus, että reaaliaikainen teknologia on vallankumous siinä, miten muotoilemme ja markkinoimme ajoneuvojamme, Braun suitsuttaa.

– Heillä oli ehdottomasti iso rooli tässä, kiteyttää Antoine.

Lähde: Automotive News Kuvat ja video: Epic Games

Jaa artikkeli

Keskustelu