| | 8.5.2018

Volvo P1800 ”Pyhimys” – pesunkestävä englantilainen urheiluauto

Pyhimys-Volvo mielletään luonnollisesti ruotsalaiseksi autoksi, mutta todellisuudessa P1800 valmistettiin Englannissa.

Jaa artikkeli

Oikeastaan Volvo P1800 on harvinaisen kansainvälinen auto. Ennen Brysselin autonäyttelyssä 1960 tapahtunutta esittelyä valmistetut prototyypit olivat peräisin Fruan koritehtaalta Italiasta. Läheltä piti, että sarjatuotanto olisi aloitettu Saksassa Karmannin tehtaalla. Volkswagen torpedoi suunnitelman, jottei VW:n kaksioviselle coupelle Karmann Ghialle olisi valmistettu kilpailijaa samassa tehtaassa.

Miksei Ruotsissa?

Syy valmistuksen ulkoistukseen on yksinkertainen: Volvolla ei 60-luvun alussa ollut Ruotsin tuotantolaitoksissaan tilaa valmistaa uuden muotoista teräskoria. Korin tekijäksi valikoitui skotlantilainen Pressed Steel Co, jonka muita asiakkaita olivat mm. Jaguar, Rolls-Royce ja Rover. Volvon kokoonpano puolestaan tehtiin Jensenin tehtaalla West Bromwichissa. Volvolta Ruotsista laivattiin ainoastaan moottorit ja voimansiirtotekniikka Englantiin. Näin Jensenistä tuli Volvolle alihankkija, jonka tuotteena oli kokonainen auto.

Ruotsalaismerkin valmistus Englannissa ei ollut aivan mutkatonta. Kun Volvo siirsi Amazonin tuotannon keväällä 1963 Torslandin tehtaaseen, vapautui Lundbyssa kapasiteettia Pyhimys-Volvon tuotantoon. Myös imagosyyt painoivat tuotannon siirtämiseen Ruotsiin, eikä englantilaisen työn laatukaan aina tyydyttänyt ruotsalaisasiakasta.

Englantilainen P1800 muuttui ruotsalaiseksi 1800S:ksi

Ensimmäiset 6000 Volvo P1800 -autoa oli valmistettu Jensenillä Englannissa, ja valmistuksen siirtyessä Ruotsiin mallimerkinnäksi vaihtui 1800S. Mallinimi vaihtui jälleen vuonna 1970 tehtyjen uudistusten jälkeen, nyt muotoon 1800E. Viimeisin versio oli 1972 esitelty Farmari 1800ES. Pyhimys-Volvon valmistus lopettiin vuonna 1973, jolloin niitä oli ehditty valmistaa yhteensä 47 492 kappaletta.

Lisänimen Pyhimys tämä Volvo sai siitä, että se tuli tunnetuksi TV-sarjasta Pyhimys, jossa P1800 palveli nimiroolia esittäneen Roger Mooren autona. Sarjassa Moore tunnettiin nimellä Simon Templar, josta juontaa Volvon rekisterikilpi ST1.

Kaikki eivät osta kuvankaunista Volvoa vain näyttelyautoksi tai aurinkoisten kesäpäivien iloksi, sillä yhdysvaltalaisen Irwin Gordonin omistama Volvo 1800S pääsi Guinnesin ennätystenkirjaan 2009, kun autolla oli ajettu huikeat 4 379 033 kilometriä.

Pyhimys toteutti 30 vuoden haaveen

Tämän jutun ylimmän kuvan Volvo on Jensenin tehtaalla valmistettu P1800. Muissa kuvissa esiintyvä yksilö on kesäkuussa -63 Lundbyn tehtaan tuotantolinjalta valmistunut 1800S, joka tuli nykyisen omistajan Antti Sopin omistukseen reilu vuosi sitten. Soppi ehti viime kesänä ajaa autolla 6000 kilometriä. Omistaja tosin tarkentaa, että tämän ikäisillä autoilla ei ajeta vaan niitä ulkoilutetaan.

– Sen hankkiminen toteutti 30 vuoden haaveen. Suomen Pyhimys-kerhon kautta kyselin myytäviä yksilöitä ja sitä kautta tämä löytyi, sanoo Soppi.

Kyseessä on varsinainen Volvo-mies, sillä Pyhimys on hänelle jo 14. Volvo. Vaikka 108 hevosvoiman teholukema ei nykyisin ehkä säväytä, niin vertailupohjan saa kun mainitaan että saman vuosimallin suosikkiautossa VW Kuplassa tehoa oli 38 hevosvoimaa.

– Onhan se SU-kaasuttimien imuääni lähes yhtä maaginen kuin V8-moottorin murina.

Volvon ajotuntuma on Sopin mukaan lähes samanlainen kuin Amazonissa, onhan niissä sama tekniikka. Nykyautoista se poikkeaa mm. siinä, että kaikki turvavarusteet loistavat poissaolollaan, edes turvavöitä ei siinä ole.

– Tällä ajaessa tuntee, haistaa ja kuulee kaiken mitä autossa tapahtuu.

Osia löytyy helposti

Harrasteautoksi Pyhimys on poikkeuksellisen helppo siinä mielessä, että länsinaapurista löytyy purkaamoja, rompetoreja ja nettikauppoja, joista autoon saa osia tehtaan alkuperäispaketeissa. Öljynsuodattimet ja tulpat puolestaan löytyvät vaikka Motonetista. Eikä Volvossa varsinaisia korjaustarpeita olekaan, sillä harrasteautoja ei korjata vaan niissä sitä kutsutaan huoltamiseksi ja huolehtimiseksi.

Antti Sopin Volvo on museorekisteröity ja täysin alkuperäiskuntoinen. Auton on näyttelykuntoon viimeistellyt Mäntsälän Autosuojaus.

– Kyllä sillä nyt alkavana kesänäkin on tarkoitus ajella aktiivisesti. Kun retroradiosta kääntää manuaalisesti kanavan kohdalleen ja lähtee tien päälle, niin siinä on tunnelma kohdallaan.

Jaa artikkeli

Keskustelu

Kaikki koeajot