Eila Parviainen
Eila Parviainen

Pääkirjoitus: Samalle viivalle

Päätökset on tehty. Bensiini- ja dieselautojen valtakausi on väistymässä. Valtakausi ei pääty yhdessä yössä, mutta rinnalle tulevat hybridit ja täyssähköautot siirtävät ne yhä kapenevalle kaistalle, kunnes osat vaihtuvat lopullisesti ja bensiini ja diesel ovatkin käyttövoimien marginaalia. Näin sen tavallaan kuuluukin mennä. Isoja käännöksiä ei pidä tehdä liian äkkinäisesti. Tuotanto, markkinat ja me itse sopeudumme kyllä uusiin tilanteisiin, mutta se vaatii toki aikansa.

Sähköautojen markkinoille tulossa pätee sama sääntö kuin minkä tahansa muun uuden tuotteen kohdalla: lajinsa tienraivaajat maksavat kehitystyöstä ison hinnan. Se näkyy myös kuluttajalle, kun uusien tuotteiden saatavuus on hidasta ja hinta suhteessa korkeampi kuin vastaavalla perinteisellä tuotteella. Markkinoinnissa puhutaankin varhaisista omaksujista. Heillä tarkoitetaan niitä kuluttajia, jotka haluavat panostaa ja joilla on varaa panostaa uusiin tuotteisiin ensimmäisten joukossa. Nämä kuluttajat tasoittavat tietä valtajoukolle myös tuomalla esiin uusien tuotteiden tai niitä palvelevan infrastruktuurin heikkoudet.

Aikakauden murros näkyy vahvasti tässä 10yuanssa. Parivertailumme on poikkeuksellinen. Tällä kertaa parivertailussa eivät kisaakaan keskenään kilpailevien merkkien tuotteet vaan yksi ja sama automalli, mutta kahdella eri käyttövoimalla: sähköllä ja bensiinillä. Uuden auton ostajalle käyttövoiman valinta on tietenkin aina ollut oleellinen asia, mutta nyt se korostuu, koska muutos polttomoottoriautosta sähköautoon merkitsee paljon enemmän kuin vain tankkauspistoolin vaihtoa huoltoasemalla.

Sähköautoilun aikakauden eteneminen näkyy myös käytettyjen autojen markkinoilla. Sähköauton voi ostaa käytettynä Suomesta tai tuoda ulkomailta. Ostajan pitää kuitenkin tietää, millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun on käytettyä sähköautoa ostamassa. Toinen toistaan pidemmällä toimintamatkalla markkinoille tulevat uudet mallit väistämättä jättävät edeltäjänsä takamatkalle tiheämmällä lataustarpeellaan. Sekään ei ole huono asia, jos autonostajalle riittää lyhyt toimintamatka ja lataus hoituu helposti kotona. Silloin käytetty lyhyen toimintamatkan sähköauto voi olla erittäin taloudellinen hankinta.

Yhä useampi automerkki esittelee omia sähköautojaan. Se laajentaa kuluttajan valinnanvaraa ja kiihdyttää samalla lisääntyvän kilpailun myötä kehitystä. Uusien sähköautojen hinnat tulevat myös laskemaan tarjonnan lisääntyessä. Autokauppa on vastannut murrosvaiheeseen tuomalla yksityisille autonostajille tarjolle uudenlaisia rahoitusmalleja. Ne tasoittavat kuluttajan riskejä ja kustannuksia ja tuovat uudenlaiseen autoiluun siirtymisen entistä useamman kuluttajan ulottuville. Asiakkaan kannattaakin vertailla omat vaihtoehtonsa ja selvittää eri liikkeistä itselleen parhaiten istuva sopimusmalli. Autoina polttomoottorit, hybridit ja täyssähköautot ovat jo samalla viivalla, eroja on vain asiakkaan omissa tarpeissa ja arvostuksissa.19.6.2019 Eila Parviainen

Pääkirjoitus: Mitä ostaisin?

Jos seuraavaa tai ensimmäistä autoa valitaan jatkossakin sen aiheuttamien kustannusten perusteella, ei valittavana olevien automallien ympäristövaikutuksia kannata unohtaa.…

Lue koko juttu

30.1.2019 Eila Parviainen

Uusimmat videot

Robottitankkaus Vantaan Nesteellä

10yuan koeajaa: Kari Tiainen & Snowbike

Twitter

10yuann Twiittejä

Twiittejä 10yuann toimittajilta ja aiheesta #moottori

Autoliitto uusimmat

Artikkelit

  • Liikkuminen muuttuu – tarvitaanko enää autoa?
  • Ilmastotalkoot voi aloittaa heti omalla autolla
  • Vältä hämmentävät ulkomaansakot

Lausunnot

  • Autoliiton lausunto valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelusta
  • Autoliiton lausunto MAL 2019 -suunnitelmasta
  • Autoliiton lausunto autoverolain liitteen muuttamisesta

Instagram