Jussi Pohjonen
Jussi Pohjonen

Blogi: Ihmiskoe – ihminen kylmässä autossa

Viime kesänä tein kokeen, kuinka nopeasti lämpötila nousee aurinkoon pysäköidyssä autossa. Nyt, talvipakkasilla, päätin tehdä samanlaisen kokeen. Kokeen siitä, kuinka nopeasti lämpötila laskee, kun auton moottori sammutetaan.

Varusteet olivat jälleen yksinkertaiset: auto ja lämpömittari. Ulkolämpötila -6,5 astetta pakkasta, ilma pilvinen. Laitan lämmityslaitteeseen tavoitelämmöksi +19 astetta. Ihan niin lämpimäksi en kohtuullisessa ajassa saa autoa lämmitettyä vaan aloitan kokeen, kun lämpömittari näyttää sisälämpötilaksi +18,3 astetta.

Sammutan moottorin ja viiden minuutin kuluttua lämpötila on laskenut reilulla neljällä asteella 14,1 asteeseen. Kymmenen minuutin kuluttua asteita on 12,2. Päätän kokeen, kun sen aloittamisesta on kulunut 20 minuuttia. Tuolloin sisälämpötila on +5,1 astetta.

Ja mitä sitten? Uutinen ei varmasti ole se, että lämpötila alkaa laskea, kun lämmityslaite sammutetaan. Myös lemmikin tai puolison unohtuminen autoon pakkasilla on epätodennäköistä. Mutta: kuinka moni on oikeasti varautunut siihen, että mitä jos matka onnettomuuden, vian tai jonkun muun syyn takia katkeaa?

Kuten koe osoitti, jo viidessä minuutissa lämpötilan lasku on monta astetta. Puhumattakaan pidemmästä ajasta. Ja täytyy muistaa, että tätä koetta tehtäessä ulkolämpötila oli varsin inhimillinen, vain -6,5 astetta pakkasta. Pelkässä minihameessa tai lakerikengissä tulee nopeasti vilu, kun lämmityslaite pysähtyy

Ei automatkalle tarvitse varustautua kuin naparetkelle, mutta ylimääräinen pipo ja vanha toppatakki takakontissa on ihan perusteltu varuste. Jos jotain ikävää tapahtuu.7.2.2019 Jussi Pohjonen

Uusimmat videot

Koeajo: KymiRing – ensimmäiset kierrokset!

Robottitankkaus Vantaan Nesteellä

Twitter

10yuann Twiittejä

Twiittejä 10yuann toimittajilta ja aiheesta #moottori

Autoliitto uusimmat

Artikkelit

  • Polttoaineverotus kiristyy, autokanta jatkaa vanhenemistaan
  • Ajokortti ei takaa nuorelle ajo-oikeutta ulkomailla
  • Näkeminen ei tarkoita näkymistä

Lausunnot

  • Lausunto kevytautolain voimaantulon siirtämisestä
  • Autoliiton lausunto valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelusta
  • Autoliiton lausunto MAL 2019 -suunnitelmasta

Instagram