Liikenne | 5.11.2018

Liki joka toinen autoilija on ollut nukahtaa rattiin

Väsymys vaivaa monia autoilijoita, ja joka viides ajaa usein niin, että takana on alle kuuden tunnin unet.

Jaa artikkeli

Väsymys vaivaa monia suomalaisautoilijoita, paljastuu Autoklinikan tilaamasta kyselytutkimuksesta. sen mukaan lähes puolet autoilijoista on joskus meinannut torkahtaa rattiin.

Kolme prosenttia autoilijoista myöntää torkahtelun tapahtuneen usein. Lisäksi joka viides autoilija ajaa usein niin, että takana on alle kuuden tunnin yhtenäiset unet.

– Täydellisessä maailmassa kukaan ei lähtisi vajailla yöunilla rattiin. Mikäli kuljettaja kuitenkin havaitsee torkahtamisen riskin tien päällä, matkan teko tulisi keskeyttää heti ensimmäisen mahdollisuuden tullen, Autoklinikan Johannes Marttila muistuttaa.

Kyse on turvallisuudesta, sillä esimerkiksi huono näkökyky tai väsymys luovat suuria riskejä tien päällä. Väsymyksen on Liikenneturvan mukaan arvioitu olevan taustalla joka kuudennessa kuolonkolarissa.

– Jo 15–20 minuutin torkut auttavat jaksamaan, mikäli matkan jatkaminen vaikkapa seuraavana päivänä ei ole mahdollista, Marttila vinkkaa.

Pimeys haastaa näkökyvyn

Pimeät syysillat haastavat autoilijan näkökyvyn. Autoklinikan tuore kyselytutkimus paljastaa, että 52 prosenttia kyselyyn vastanneista autoilijoista kertoo tarvitsevansa silmälaseja autoillessaan. Heistä 91 prosenttia tarkentaa, että ei aja koskaan ilman silmälaseja. Seitsemän prosenttia kertoo sortuvansa ajoon ilman lasejaan joskus, ja vain kaksi prosenttia usein.

Näön tarkastaminen hoituu varsin hyvin, sillä 44 prosenttia autoilijoista kertoo tarkastuttaneensa näkönsä viimeksi vuoden sisällä. Noin kolmannes on hoitanut tarkastuttamisen kaksi vuotta sitten ja 18 prosenttia 3–5 vuotta sitten. Vain neljällä prosentilla autoilijoista viime näöntarkastuksesta on yli 11 vuotta.

Itsearviointi hankalaa

– Omasta kokemuksestani voin sanoa, että näkökyvyn tarkka itsearviointi voi olla hyvinkin haastavaa. Tiesin itsekin ikänäön tekevän tuloaan, mutta en kokenut muutosta vielä merkittäväksi, joten tarkastuksessa käynti jäi odottamaan. Saatuani silmälasit viime keväänä yllätyin, kuinka paljon kaukonäköni parani, Marttila kertoo.

Autoklinikka-yhtiöt on autojen pelti- ja kolarivaurioiden korjaamiseen erikoistunut, monimerkkikorjaamoketju. Kyselytutkimukseen vastasi 1169 mannersuomalaista. Tutkimuksen toteutti markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy.

Lähteet: Autoklinikka, Liikenneturva Kuvituskuva: 10yuann arkisto/Antti Hentinen

Jaa artikkeli

Keskustelu